Zoeken naar stilte

Ik maak nooit iets mee (en mijn buurman ook niet)

De poes mauwt. Ik word wakker. Ze springt op bed en komt bovenop me zitten. Het doet een beetje zeer, maar de poes spint. Ik sta op. Mediteer. Ontbijt. Douch. Ik doe boodschappen bij de supermarkt iets verderop. Ik slinger met twee tassen aan mijn stuur naar huis. Ik ruim de boodschappen op en hang de lege tassen in de gangkast. Ik drink thee. Ik lees en beantwoord het appje van de buurvrouw. Ik zet, volgens zojuist gemaakte afspraak, haar pakje voor haar deur. Ik hoor hoe ze ‘dankjewel’ door het portiek roept. Ik roep ‘geen dank’ terug. Ik lees Bregmans boekje Het water komt, zodat het morgen terug kan naar mijn schoonmoeder. Ik eet drie boterhammen – twee met humus, één met pindakaas. Ik fiets naar de stad. Ik koop shampoo, zonnebrandcrème en deodorant. Ik fiets naar huis. Ik had geen jas aan hoeven doen. Ik maak een praatje met mijn buurman. Hij vertelt dat mijn vriend op het balkon een sigaar staat te roken. Ik zeg niet dat ik net blij was dat ik even niet weet wat mijn vriend aan het doen is. Hij vraagt of mijn vriend sigaren lekker vindt. Ik vraag me af of ik ook weleens stomme vragen stel. Mijn buurman meldt verder dat mijn vriend een lange broek aan heeft. Hij vraagt zich af of dat niet te warm is. Mijn buurman is bezorgd (en zelf niet zo’n fan van kleding). Ik haal mijn schouders op. Mijn buurman lacht -ik weet niet waarom. Ik lach een beetje mee en ga dan naar binnen. Ik sla Regel voor monniken open. Ik vind niets waar ik vandaag iets mee kan. Ik deed ooit een schrijfcursus. We moesten Guus Middag imiteren en een verhaal beginnen met: ‘ik maak nooit iets mee, maar vandaag  wel…’ Vandaag zou mijn verhaal zo klinken: ik maak nooit iets mee en vandaag ook niet. Het is echt zo’n dag om te ontdekken dat het deksel van het potje marmite ook op de sandwichspread past (het deksel van de pindakaas past overigens niet op het bakje humus).

Pluk de dag

Vanochtend, na het ontbijt,
ontdekte ik, door mijn verstrooidheid,
dat het deksel van een middelgroot potje marmite
(het 4 oz net formaat)
precies past op een klein potje heinz sandwich spread

natuurlijk heb ik toen meteen geprobeerd
of het sandwich spread-dekseltje
ook op het marmite-potje paste
En jawel hoor: het paste eveneens

Cees Buddingh (in Domweg gelukkig, in de Dapperstraat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *